Maud Olofsson vill belöna entreprenörskap

Det var en offensiv Centerledare som framträdde i solen på Gotland. Hon beskrev väldigt personligt vad en entreprenör är — ofta en person som kan uppfattas som jobbig, men som är full med kreativitet och idéer som de bör få utlopp för.
Det är på tiden att politiker lämnar de makroekonomiska perspektiven, där uppe på de nationalekonomiska molnen högt över människorna. Olofsson för ner frågorna i vardagen, och beskrev förutsättningarna för utveckling. Vi måste ändra mentalitet och bejaka dem som söker nya lösningar.
När det kom till konkreta förslag sa hon:

Tjänstesektorn står redan idag för många nya jobb. Men det kan bli ännu fler. Därför vill Centerpartiet under den kommande mandatperioden halvera tjänstemomsen. I första hand inom restaurang- och frisörbranschen.
Vi gör det för att vi menar att det är i tjänstesektorn som många nya jobb kan komma. Inte minst för unga, invandrare och andra som ofta har en svagare förankring på arbetsmarknaden.
En sänkt tjänstemoms skulle kunna leda till upp mot 20.000 nya jobb. Och det bara inom restaurangbranschen. Därför är mitt budskap idag: gör jobben en tjänst – sänk momsen på tjänster.

Skapade hon därmed en konflikt med statsminister Reinfeldt som i söndags sa att det inte finns utrymme för skattesänkningar 2011?
Nej, hon reserverade sig för att det måste finnas utrymme för förslaget. Eftersom sunda statsfinanser är en mer grundläggande förutsättning för vårt land.
Maud Olofsson talar om den intriktning hon i valet söker förtroende för att genomföra under kommande mandatperiod.
Ofta blir det för stort fokus på detaljer i mediernas bevakning av valrörelsen. Politik handlar framför allt om inriktning. Takten i förändringarna måste varje regering anpassa efter omvärldens förutsättningar, som inte alltid är så enkla att förutse. Men inriktningen kan vi väljare stärka genom vårt val på valdagen.
Och Olofsson ger ett tydligt svar på vilken inriktning Centerpartiet står för.
Själv är jag inte helt övertygad om att sänkt moms är rätt väg. Skatter på arbete är skadligare än skatt på konsumtion. Men skatterna i detta land är så höga, bland världens högsta, så nog finns det skäl till många olika skattesänkningar i den takt ekonomin medger.
Läs mer: Olofssons Almedalstal.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,
, , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen