Finanskris pga orealistiska framtidsprognoser

Olika föredragshållare här på Engelsbergsseminariet i Avesta hamnar i debatt om Gordon Brown, Storbritanniens förre premiärminister, och om han handlade fel eller rätt inför den skuldkris vi hamnat i.
Oliver Kamm, ledarskribent på The Times, menar att Brown hade grundläggande fel eftersom han ansåg att konjunkturcykler inte längre fanns, utan att kurvorna alltid skulle peka uppåt. Vad är då fel med att låna?
Jag tycker mig i beskrivningarna av hur politiker och ekonomiska beslutsfattare agerat på 00-talet påminner om hur man gjorde på 1950-talet. Det var då man började diskutera pensionssystem som intecknade kommande tillväxt. I Sverige fick ATP-systemet denna förutsättning inbyggd. Det var därför systemet föll. Man kan inte i förväg ta ut tillgångar man hoppas ska uppstå längre fram.
Men istället för att konstruera pensionssystem som plockade ut pensioner på kommande generationers bekostnad, har vi under 00-talet sett hur låntagandet exploderat eftersom man utgått från att framtida tillväxt ska finansiera dem.
(P.S. Bilden tog jag på vägen mellan hotellet och konferenslokalen: Avesta gamla järnverk som vacker industrihistoria. Utan samband med referatet i övrigt.)
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen