MP och V problematiserar yttrandefriheten

De som funderar på att ge sin röst till Miljöpartiet bör notera att MP och V är de partier som inte ger yttrandefriheten sitt oreserverade stöd. Det framgår när Sydsvenska Dagbladet tvingat landets ledande politiker att tala om vad de anser om attackerna på konstnären Lars Vilks, Två partiledare ger Vilks del av skulden:
Fredrik Reinfeldt (M): ”Jag är väldigt mån om att Sverige ska fortsätta vara ett land där många olika människor ska kunna leva tillsammans i ömsesidig respekt. En av de viktigaste grunderna för detta är vår yttrandefrihet, och den måste respekteras även om man inte alltid tycker om det man ser eller hör.”

Maud Olofsson (C): ”Vi måste respektera varandra och den yttrandefrihet vi har i Sverige.”

Jan Björklund (FP): ”Vi får aldrig acceptera eller bortförklara att människor skräms till tystnad av mördare och extremister.”

Göran Hägglund (KD): ”Det handlar inte om Vilks intentioner och konstnärskap. Det är en fråga om yttrandefrihet.”

Mona Sahlin (S): ”Yttrandefriheten och därmed försvaret av Lars Vilks är en del av försvaret av Sverige. Hotet är allvarligt och det har förvärrats.”

Lars Ohly (V): ”Å andra sidan är det viktigt att vara medveten om att Vilks syftar till att stärka rasismen och islamofobin genom sin konst.”

Peter Eriksson (MP): ”Det kan vara korkat, onödigt osmakligt och dumt att provocera och håna. Men det ingår i vår yttrandefrihet.”

Miljöpartisterna tycker förmodligen inte att en våldtäkt ursäktas av lättkläddhet, men man använder just den förklaringsmodellen i attackerna mot yttrandefriheten. Skulden ligger, åtminstone delvis, hos brottsoffret. Därmed står man, per definition, inte för principen om yttrandefrihet.

(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen