Knallröd utrikespolitik på alla områden

Socialdemokrater försöker tona ner avslöjandet om att en rödgrön regering tänker kräva att USA tar bort sina militärbaser exempelvis på Koreahalvön, vilket allvarligt skulle destabilisera hela regionen och leda till att Sydkorea och Japan måste skaffa kärnvapen.
Omfattande kärnvapenspridning kan således bli följden om Sverige väljer en rödgrön regering.
Men det är inte bara frågan om kravet på att USA ska lägga ner sina baser utomlands som är häpnadsväckande och något helt annat än traditionell svensk utrikespolitik. Sydsvenska Dagbladet lyfter fram andra formuleraingar i det famösa utrikespolitiska dokumentet som Mona Sahlin och hela det socialdemokratiska partiet ställt sig bakom, Gåtans lösning:

De rödgröna ”kräver” att USA avvecklar sina kärnvapen men nöjer sig med att ”arbeta” för att Ryssland gör det.
En rödgrön regering kommer att ”verka för” att USA häver sin blockad mot Kuba, men tydligen inte för en demokratisering på Kuba.
En rödgrön regering tänker ”verka för” att USA ansluter sig till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, men har inga specifika synpunkter på att Ryssland och Kina står utanför.

Många socialdemokratiska aktivister jublar över att partiledningen låtit radikalisera utrikespolitiken. Det kan vara så att det inte är Vänsterpartiet som kuppat in kommunistisk utrikespolitik, utan att detta är Socialdemokraternas nya hållning. Då har Socialdemokraterna blivit ett nytt parti, av ett helt annat slag än det under Per Albin Hansson och Tage Erlander som betonade samförstånd och enighet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen