Journalister vill använda maktspråk mot diktaturer

Journalistkåren associerar jag med fascination inför diktaturer som Mao, Pol Pot, Castro med flera. Men i dagens DN-Debatt vill svenska journalister med publicistklubben i spetsen att Sverige och EU ska visa maktspråk mot diktaturen i Eritrea, Stryp EU:s bistånd till Isaaks dödsläger stängs:

EU:s bistånd till Eritrea på sammanlagt tre miljarder svenska kronor är ovillkorat [Bistånds]kommissionär Michel säger att det inte kan bli tal om att ”villkora bistånd”, då det drabbar de verkligt behövande – ­Eritreas fattigaste befolkning.
Den underliga situationen uppstår alltså att Eritreas regim tycks kunna utnyttja sin egen befolkning som gisslan för att kunna fortsätta kränka samma befolknings grundläggande rättigheter.

Välkommen i gänget som kritiserar biståndspolitikens moraliska moras.
Som artikeln visar finns risk för att Kina tar över som Eritreas handelspartner, men vi i Europa kan i samarbetsprojekt inte låta bli att ställa krav på mänskliga rättigheter. Om Eritrea inte går i rätt riktning måste vi använda våra maktmedel att pressa på.
Allt annat är att acceptera förtryck. Just så har Eritrea och många andra biståndsmottagare uppfattat Sverige och Europa. Det måste bli ett slut på det. Vi måste göra det glasklart att vi står för våra värderingar.
För ett år sedan skrevs i bloggen: Använd biståndsvapnet för att frita Dawit Isaak.
(Andra intressanta bloggar om , , ,, , , , , ,, , , )

Rulla till toppen