Grekland lämnar euron?

Idag på första maj kommer grekerna att demonstrera mot de alldeles för små besparingar som regeringen hittills föreslagit. Grekland har festat upp allt och måste nu betala. Men man förstår det inte. Man tror att festen kan fortsätta — på andra européers bekostnad.
Detta vansinne måste få ett slut. Om grekerna inte förstår allvaret kan de tvingas att lämna eurozonen och devalvera. Stort. På fråga från Svenska Dagbladet svarar SEB:s chefekonom Robert Bergqvist, Grekerna inser inte allvaret:

Kommer Grekland att lämna euron som valuta?
– Först om man märker att de samhällsekonomiska kostnaderna för reformen blir för stora och drabbar för många, då kan skuldavskrivning komma på fråga. Då – men det här ligger långt fram – kan det också vara nödvändigt att överväga att lämna valutaunionen och skriva ner värdet på den nya valutan.

Förhoppningsvis inser politikerna bakom euron nu att man måste hålla på stabiliseringspakten. Annars är euron dödsdömd.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen