BRÅ:s ovetenskapliga bortförklaringar

Varje gång statistiken visar att brotten ökat, springer de sk kriminologerna på Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ut och säger att brottsligheten inte alls ökat. Det är bara folks benägenhet att anmäla brott som ökat. Men vad har BRÅ för belägg denna förklaringsmodell?
I sin SvD-kolumn granskar Thomas Gür vetenskapligheten i BRÅ:s vanligaste yttrande, Våldet avfärdas på lösa grunder. Han finner att det inte finns någon vetenskapliga belägg för BRÅ:s påstående:

Förklaringshypotesen ”ökad anmälningsbenägenhet” som är det mest centrala argumentet mot påståendet om ökad våldsbrottslighet, har alltså hittills inte studerats och kunnat beläggas. Vi står alltså inför det märkliga sakförhållandet att den förklaring som genom åren har använts flitigast för att dämpa människors oro för ökad våldsbrottslighet, egentligen aldrig har synats i sömmarna.

Ja, kriminologi är en politiskt färgad låtsasvetenskap vars syfte i årtionden varit att bagatellisera kriminaliteten och tycka synd om gärningsmännen. Jag har aldrig begripit varför borgerliga politiker låtit sig luras av denna vänsterpropaganda.
Regeringen borde kräva att BRÅ vetenskapligt kartlägger sanningshalten i påståendet om ökad anmälningsbenägenhet. Om påståendet är falskt borde BRÅ läggas ner. Då har man spridigt falsk propaganda för skattepengar i årtionden. Och orsakat omåttligt lidande bland brottsoffer som med effektivare ordningsmakt kanske sluppit utsättas för brott.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen