70 år sedan miraklet i Dunkirk

Idag firas 70-årsminnet av den enorma evakueringen av 340.000 brittiska och allierade trupper från hamnen i Dunkirk över Engelska kanalen, för att kunna fortsätta kriget senare.
Krig vinner man inte genom evakueringar, sa Winston Churchill även om det var han som uppmanat alla britter som hade en båt att segla över kanalen och hjälpa till att ta hem trupperna som hals över huvud pressats tillbaka till kusten av den nazistiska krigsmaskinen i maj 1940.
Men det var en enorm psykologisk seger att kunna rädda så många från krigsfångenskap. När försöken att evakuera trupperna startade trodde militärledningen att man på sin höjd skulle få ut 45.000 man. Tyska luftwaffe bombade hamnen och det var förrädiska vatten som småbåtarna gav sig ut i.
Lite av det mod som visades då skulle behövas idag, när det gäller att rensa upp i Europas trassliga statliga ekonomiska affärer…
Läs mer: Daily Telegraph i Dunkirk: the miracle of deliverance, UPI i Vets remember Dunkirk rescue 70 years ago och Guardian i Retweet from Dunkirk: Critical wartime decisions relived on Twitter and online.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen