‘Näthat’ värre än mord?

Svenska medier fortsätter sitt gullande av kriminella. Mordet på den gamla damen kvinnan i Landskrona är bara det senaste exemplet. Fokus ligger inte på mordet, och det skändiga i att ta ihjäl en försvarslös 78-årig kvinna. Nej, det är så synd om den 23-årige misstänkte mördaren!
Han utsätts för kritik på internet!!!! Så fruktansvärt. Så oacceptabelt. Det är ju mycket värre än mord.
Medierna vill krama om och trösta mördaren. Inte den mördade kvinnans anhöriga. De kan dra åt skogen. Här är det den misstänkte mördaren det är synd om.
TV4 kallade gårdagens manifestationer i Landskrona för “demonstrationer mot rasism”. Av omtanke om mödaren, då. För inte var väl den gamla damen utsatt för rasistdåd?
I DN:s ledare idag ägnas betydligt mer energi och engagemang åt kritik av “näthat” än mot mord. Är det så att Dagens Nyheter anser att skriverier på nätet är värre än att mörda?
Och så här såg Expressen.se ut i helgen. Allt fokus på hur synd det är om den misstänkte mördaren:

Hur den mördade kvinnans livskamrat mår, det struntar journalisterna fullständigt i. Det är den misstänkte mördaren det är synd om.
I SVT:s morgonsoffa lägger man pannorna i djupa väck över att den misstänktes identitet lagts ut på nätet. Mordet är redan glömt. Passé. En bagatell. Nu är det omtanke om mördaren som ska stå i fokus. 
Det är detta mediernas dyrkan av våldsverkare som förklarar de hårda orden på internet. Människor är frustrerade av att deras ilska och upprördhet över mordet inte kanaliseras genom massmedierna, utan istället fördöms av journalistkåren.
Då måste känslorna ta sig andra vägar. Inofficiella. Och ostrukturerade, privata tankar blir naturligtvis inte sådant som är lämpat för en större offentlighet. Men det är enda vägen att få ut frustrationen. Massmedierna står ju på de brutala våldverkarnas sida.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen