Grekland får paniken att spridas

Grekland fortsätter att skapa tvivel kring euron. Idag stiger räntorna i Grekland till den högsta nivån sedan landet införde euron 2001. Samtidigt faller euron i värde. Det rapporterar France24/AFP rapporterar i Greece in market storm as debt fears hit fever pitch:

”Grekiska staten behöver en vit riddare med pengasäckar, och vårt öde kan hamna i IMF:s händer”, säger en grekisk bankkälla till AFP.
”Ingen annan organisation kan hosta upp de belopp som behövs i nuläget. Lån på 2-5 miljarder euro skulle vara som att ge huvudvärkstablett till en döende man.

Dagens Industri skriver Grekiska sparare flyr banker och Dagens PS refererar Euron är dödsdömd – damma av dina D-mark. Times skriver Greek bond spreads hit new high on EU rescue fears.
Det var just denna oro och panik som EMU skulle förhindra. Men det krävde att politikerna inte skuldsatte sina länder, utan höll sig till stabiliseringspakten.
Eurons trovärdighet hänger på att politiker klarar av att inte frestas av lockelsen att låna istället för att spara i statsbudgeten (eller höja skatterna). Lån som genom EMU inte omedelbart ger några negativa effekter. Självklart har inte politikerna klarat av det. Grekland är värst. Man fifflade in sig i EMU. Och har fortsatt låna i smyg.
Nu får man betala priset. Det blir samma sorts osäkerhet som när det var många valutor i Europa. Med en skillnad: även stabilare länder som Tyskland dras med.
Tänk om politiker någon gång kunde vara ärliga och följa de löften man ger.
Se mer i bloggen: Eurons fundamentala brister, Bestraffa EMU-länder som missköter sig, Stabilitetspakten behöver bli strängare. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen