Företag flyttar från Sverige pga las

Kylskåpstillverkaren Dometic stänger sin fabrik i Motala. Maskiner monteras ner och fraktas till USA. Företaget har försökt vara kvar i Sverige genom att använda bemanningsföretag, men facket har satt sig på tvären. Resultatet blir att jobben flyttar från landet. Östgöta Correspondenten skriver i ledare, Dometic hade kunnat räddas:

Turordningsreglerna sätts ofta ur spel genom förhandlingar, men bara att reglerna finns skapar en trögrörlighet på arbetsmarknaden som gör det svårt för arbetslösa att komma in och som hindrar företagen att knyta till sig ny kompetens. Många regler och pålagor är både rimliga och oundvikliga, men den sammantagna effekten är ändå en hämsko för näringslivet.
Det är lätt att måla upp konspirationsteorier när företag flyttar sin tillverkning till andra länder. Men Dometics nedläggning förklaras inte bara av skatterabatter i USA. Den är också ett resultat av en svensk modell som överlevt sig själv.

Frågan är om vi vill ha jobben kvar och delta i den globala konkurrensen, eller ha så hårda regler att företagen inte klarar av att verka i landet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen