Bjästa-reportage anmält

SVT:s Uppdrag granskning är anmält till Granskningsnämnden av den våldtäktsdömde gärningsmannen i Bjästa. Men uppgifterna i anmälan är inte korrekta, säger programmets ansvarige utgivare till Svenska Dagbladet, Vi avidentifierade allting. Nu får SVT känna av hur de som ställer sig på brottsoffrens sida blir ifrågasatta:

Övervägde ni att inte avslöja vad byn hette?
– Man kan ju inte intervjua en rektor eller prästen utan att tala om vad skolan och kyrkan heter. Vi avkräver ju ett ansvar av rektor, präst och lärare, då måste man tala om att det heter Bjästaskolan.
Lars Göran Svensson är förvånad över det stora intresset kring just anmälan från den våldtäktsdömde pojkens familj.

Och SVT får stöd av förre chefdomaren i HD, Johan Munck, som till SVD i Fd Justitierådet: “Allmänintresset styr” säger:

– Principen är att man inte får lov att utpeka någon i tv på ett sätt som kan väcka obehag för en person, men sedan kan det genombrytas av olika skäl. Ett kan vara allmänintresset, säger Johan Munck.
Något annat som talar mot en fällning av programmet var att [den dömde] redan var känd på orten och att det inte skulle skadat honom mer om han blivit känd genom programmet.
En anledning till att det så lätt gick att hitta namn och personuppgifter till de inblandade var att namnet på byn, Bjästa, var med i programmet. Men att i programmet berätta att det hela handlade just om byn Bjästa var ok, där tycker Johan Munck att allmänintresset gäller.
– Att bara säga en ort i Sverige hade inte fungerat, de var ju tvungna att intervjua folk på orten. Där tar allmänintresset över.

Det man däremot kan beklaga är att SVT valde att kalla den dömde gärningsmannen för ett förnamn som en annan elev i klassen hade. Det kan ha skapat onödiga förväxlingar. Men i övrigt har SVT gjort ett viktigt reportage om hur våldsverkare hyllas och offer förskjuts i dagens Sverige.
Mer i bloggen Bjästa har agerat politiskt korrekt, Internet ingen bov i Bjästa. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen