Miljöpartiet: istället för förmögenhetsskatt

De som betraktar sig som socialliberaler i storstadspressen flirtar med Miljöpartiet just nu. Men är MP särskilt liberala, egentligen?
Låt oss kolla vad partiet skriver, utan mellanhänder, om förmögenhetsskatten på sin hemsida. Den är just uppdaterad. A-Ö: Förmögenhetsskatt

Vi vill inte återinföra förmögenhetsskatten. Det finns flera skäl till det. Det viktigaste är att förmögenhetskatten som den var utformad var i princip frivillig och att alla undantag som skatten fått genom åren hade lett till att den kommit att gynna vissa placeringar framför andra.
De med låga förmögenheter har ofta fått betala skatten medan personer med mycket stora förmögenheter lätt kunna smita undan. Troligtvis har förmögenhetskatten även haft en negativ inverkan på finansieringen av småföretag då privata förmögenheter gömts undan i utlandet. Att återinföra en förmögenhetskatt kan få negativa konsekvenser på både jobb och företagande.

Visst låter det bra? Klokt. Mitten. Fint. Socialliberalt? Knappst om man läser vidare:

När regeringen tog bort förmögenhetsskatten tryckte Miljöparitet därför på att det skulle finansieras med ett ökat uttag av skatt på de grupper som gynnades av att förmögenhetsskatten avskaffades. Att så inte skedde var fel.

Vad betyder det? Jo, här skaffar man sig motiv till att höja skatten på arbete.
Miljöpartiet vill höja marginalskatten och försämra utbildningspremien, alltså att det ska löna sig att studera eftersom det ger högre lön. Den högre lönen vill MP skatta bort.
Frågan är om MP ska komma undan, hela vägen till valdagen, och slippa bli granskade som andra partier. Det vore tragiskt, för de socialliberaler som lockas av MP kommer nog att ångra sig om en rödgrön regering tar vid och incitamenten för arbete och företagande försämras ytterligare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen