Expressen motsätter sig valallians

I dagens ledare motsätter sig Expressen det förslag som jag tog upp i debattartikel i samma tidning i tisdags, Nej till en valallians. Man framför fyra invändningar, så jag replikerar på dem en i taget.
1. Tidpunkten

Till att börja med skulle det se desperat ut om regeringen plötsligt lanserade denna idé bara ett drygt halvår före valet.

Här kan jag ju hålla med om att det varit bättre om Alliansen under mandatperioden förberett detta steg så att det kunnat lanseras som en naturlig och fortsatt utväxling på samarbetet. Men det är ju när val närmar sig som valtekniska frågor blir riktigt aktuella.
2. Manipulera vallagen

Många väljare skulle dessutom uppfatta det som ett försök att manipulera fyraprocentsspärren.

Nej, varför då? Det är de som ställer upp och kandiderar i valet som avgör hur de vill presentera sig. Vill man möta väljarna som allians eller som delarna av en? Det beslutet måste vara upp till dem som söker förtroende hos väljarkåren.
3. Identitet och image

Man ska heller inte underskatta de ideologiska skillnaderna mellan alliansens väljare. En urban liberal väljare kan mycket väl ranka Kristdemokraterna som ett av riksdagens mest motbjudande partier medan en centerpartist från Norrlands inland kan se med avsmak på Moderaternas överklassmanér. Att tvinga in alla dessa väljare under en gemensam partibeteckning kan stöta bort många, även om de i praktiken kan välja det egna partiets valsedel.

Här sitter Expressen fast i 1900-talets kollektivistiska tänkande: det är partier som räknas inte personerna som kandiderar. Jag menar att det tvärtom blir enklare för väljarna att finna sin kandidat i Alliansen med en partibeteckning, eftersom de föråldrade varumärkena skulle betyda mindre. Alliansen bygger ett eget och till 2000-talet relaterat varumärke.
4. Tvåpartisystem

En valallians skynda på utvecklingen mot ett tvåpartisystem i Sverige [och] försvåra blocköverskridande uppgörelser.

Ja, och i klartext betyder det: Socialdemokraterna skulle aldrig mer kunna dominera svensk politik som förr. Om något, tycker jag det är en av de stora vinsterna med en valallians. Socialdemokraternas makt har varit mycket större än deras röstetal och den har byggts på att man kunnat härska genom att söndra borgerligheten. Det möjligheten skulle för alltid försvinna.
Se min debattartikel i Expressen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen