SVT insinuerar att terrormisstänkte borde haft flygförbud

Det är intressant att se hur journalistkåren vänder på en 50-öring när tal om terrorhot övergår i terrorattack. Innan något hänt anses all typ av säkerhetskontroll vara en fruktansvärd integritetskränkning som hotar friheten. När sedan ett attentat händer, då har myndigheterna inte gjort tillräckligt för att stoppa attentatet.
Just så insinuerar SVT:s Rapport. Titta bara på citattecknen i rubriken: USA “visste för lite” om bombman. Sedan heter det:

USA:s säkerhetstjänst hade upprättat en akt över 23-åringen som misstänks för attentatsförsök mot ett plan över Detroit.
Men uppgifterna var för vaga för att sätta honom på flygförbudslista.

Går det tolka på annat sätt än att Rapportredaktionen menar att den misstänkte borde ha haft flygförbud? Men den formen av inskränkning i rörligheten brukar medierna annars starkt ifrågasätta. När det dock hänt, då vänder man snabbt och menar retroaktivt att säkerhetskontrollen skulle varit större.
Det är också intressant att se att SVT och andra medier inte uppger att planet kom från Europa, utan enbart talar om “USA-plan” som om detta inte hade med Europa att göra. Det är att vilseleda. Det var i Amsterdam som mannen släpptes på planet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen