Årets dummaste debatt

Så kallar Expressens politiske redaktör Anna Dahlberg de senaste veckornas hätska konflikt om sjukförsäkringarna. Detta sedan hon djupdykt i regelverk och lagförslag. Hon skriver:

Ta en titt på diagrammet här bredvid. Den visar den svenska sjukfrånvaron sedan 1990 jämfört med andra europeiska länder. Två saker sticker ut: Sverige ligger skyhögt över alla andra och nivån varierar på ett dramatiskt sätt över tid.

Ja, Expressens diagram ger en intressant bild:

Dahlberg fortsätter:

Sverige har gått från att vara Europas sjukaste land – fast vi objektivt sett är ett av världens friskaste – till att närma oss EU-snittet.
Det är en imponerande bedrift. Jag skulle vilja påstå att det är regeringens viktigaste insats hittills, även om man har misslyckats med den betydligt större gruppen förtidspensionärer.
Alliansen har uppfyllt sitt löfte att radikalt minska det strukturella utanförskapet och avvärjt ett av de allvarligaste hoten mot vår framtida välfärd. Det är ekonomiskt rätt. Och det är mänskligt rätt. Den gamla politikens sjukstämpling av hundratusentals människor var ett cyniskt socialt experiment. Mängder av unga människor dömdes till ett liv som lusfattiga förtidspensionärer.

Men allt detta “glöms” nu bort när medierna springer i Mona Sahlins ledband och utmålar regeringen som hjärtlös.
Det är ju Socialdemokratin som varit hjärtlös genom att stämpla ut hundratusentals människor som odugliga för arbetsmarknaden. Att få dessa människor tillbaka är att ta dem på allvar, att tro på dem.
Som bloggen skrivit tidigare, är Alliansens politik den rätta. Men det krävs att Alliansens företrädare tar debatten! Det vi sett under de senaste veckorna är en tafatt regeringssida som inte förmått förmedla vad politiken handlar om.
På detta måste det bli ändring! Om inte socialförsäkringsministern klarar av debatten får statsminister Reinfeldt gå in och ta över.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen