Vansinnes- eller terrordåd?

Det beskrivs i vissa medier som vansinnesdåd, men det kan ha varit ett terroristdåd. Flera tecken tyder på det, vilket AP rapporterar i Fort Hood suspect said his goodbyes before rampage:

Som om han skulle åka ut i krig, tömde major Nidal Malik Hasan sin lägenhet, gav bort frusna matvaror till en granne och ringde en annan för att tacka för deras vänskap — åtgärer vanliga bland soldater som ska utstationeras. Men istället satte han igång ett mördande som resulterade i 13 döda vid Fort Hood, Texas.
Polisen undersöker Hasans dator, hans hem och sopor för att undersöka motivet hos den misstänkte, som ligger i koma sedan han skjutits fyra gånger. […]
Soldater rapporterar att gärningsmannen skrek ”Allahu Akbar!” — gud är stor — innan han öppnade eld på torsdagen, säger generallöjtnant Robert Cone, befälhavare på basen. […]
Jose Padilla, fastighetsägaren till det hus där Hasan hyrde bostad, säger att Hasan för två veckor sedan meddelade att han skulle lämna lägenheten.
Tidigare i veckan frågade Hasan vilket som var Padillas hemspråk. När Padilla sa att det var spanska, gick Hasan och hämtade ett ex av koranen på spanska som han fick. Padilla sa att Hasan också vägrade ta emot förskotterad hyra, omkring 400 dollar, som Hasan sa kunde användas till någon som behövde dem.
”Jag kunde inte förstå att fienden fanns mitt ibland oss”, säger Padilla och blir rörd. ”Jag känner mig lite skyldig över att jag uppgivit husrum åt någon som åstadkommit så mycket förstörelse”.

Infiltration kan vara en ny metod för att kunna ställa till största möjliga psykologiska och mentala skada. Här har man inte enbart dödat människor, man har gjort det där människor känt sig trygga. Man har trängt allra längst in i ”fiendens” samhälle, de organisationer som är till för att skydda civilisationen från terrordåd.
Terrorism handlar om terror, att skapa skräck, oro och osäkerhet. När en läkare och major skriker ”Allahu Akbar!” och börjar skjuta runt omkring sig, är det fråga om det kan beskrivas som någonting annat än terrorism.
Ett alternativ är att mannen var psyksjuk eller galen. Men sådana larmklockor hade uppenbarligen inte ringt.
Hur förhindrar man den här sortens agerande?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen