USA-vänstern nära splittring om sjukvård

Efter många turer och med reservationer röstade 60 demokratiska senatorer för att arbetet med en sjukvårdsreform ska fortsätta. Det krävdes 60 röster, så förslaget gick igenom med minsta möjliga marginal.
Det handlar inte om någon seger för president Obama, men hade reformarbetet röstats ner hade det varit ett stort bakslag. Och priset så här långt har redan varit högt. Partiet börjar uppvisa sprickor, rapporterar Politico i Democrats hold line, but cracks show:

— Jag är motståndare till en ny offentligt driven sjukvård [ung. landsting] som en del av en sjukvårdsreform, och jag kommer inte att rösta för det förslag som har introducerats av partiets gruppledare Harry Reid så som det ligger, sa demokratiske senatorn Blanche Lincoln från Arkansas. Tidigare under debatten sa senator Mary Landrieu, demokrat från Louisiana i stort sett samma sak.

De som i natt röstade för att reformarbetet ska fortsätta har alltså allvarliga invändningar mot de förslag som diskuteras. Och om dessa förslag läggs fram kommer demokratiska partiledningen att tappa den majoritet på en rösts övervikter man har i senaten.
Jag tar upp detta, för medierna kommer förmodligen att beskriva omröstningen som en stor seger för Obama, vilket det alltså inte är. Han har undgått ett stort nederlag.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,)

Rulla till toppen