Stora republikanska framgångar i mellanvalen

Republikanerna segrar stort i tisdagens val. Trots att Barack Obama och Bill Clinton med stor energi deltagit i och givit sitt stöd till demokratiska partiets guvernörskandidater led de i natt förödande förluster.
Obama fick 57 procent i New Jersey förra året, republikanerna 42 procent. I natt vann republikanen Chris Christie över sittande guvernören, demokraten Jon Corzine, med 49 procent mot 45, rapporterar CBS i Christie Gives GOP Stunning Win In N.J. Demokraterna tappade 12 procentenheter, republikanerna ökade med 7.
I Virginia vann Obama förra året med 53-46 procent. I natt vann republikanske kandidaten Bob McDonnell med förkrossande 63-37 procent, rapporterar AFP i  Republican unseat Democrats in Virginia governor race. Demokraterna tappade 16 procentenheter, republikanerna ökade med 17.
Trots att president Obama satsat stort på att hans inflytande skulle få väljarna att rösta på hans kompisar, valde amerikanerna i mitten att återvända till republikanerna.
I kongressdistriktet New York 23 vann demokraterna knappt med 49-45 procent, rapporterar Washington Times i Owens tops Hoffman in N.Y. House race. Där uteblev alltså seger för de mer hårdkokta konservativa, som var huvudmotståndare mot demokraternas kandidat. Och därmed en seger för mer traditionell republikanism.
I borgmästarvalet i New York vann Michael Bloomberg sin tredje period mot sin demokratiske utmanare med 51-46 procent, rapporterar AP i Bloomberg wins 3rd term as NYC mayor.
Trots att medierna alltid tar demokraternas perspektiv, kan de inte undgå att beskriva tisdagens val som ett stort bakslag för Barack Obama och demokraterna. Dessutom meddelar senatens majoritetsledare Harry Read (demokrat) att man förmodligen inte kan hålla presidentens tidtabell för sjukvårdsreformen. Också det ses som ett bakslag för Obama.
Det blir intressant att se hur republikanerna använder dessa framgångar. Vilka politiker och vilken sorts politik stärker sina möjligheter att vinna partiets nominering som presidentkandidat?
Clark Judge (som föreläste på seminariet jag deltar i) sa att Haley Barbour, Mississippis guvernör, nog ligger bäst till så här tre år innan nästa presidentval. I NBC:s analys nu på morgonen av gårdagens val säger man att den politiker som tveklöst stärkt sin ställning strategiskt är Haley Barbour.
Han har tillhört det republikanska etablissemanget, men sedan åkt hem för att vara guvernör. Ett jobb han utfört med mycket stor skicklighet. Hans popularitet ökade efter orkanen Katrina, även om Mississippi drabbades minst lika hårt som Louisiana. Förklaringen är att han, till skillnad från demokratiske guvernören i Louisiana, tog ledningen och fick igång räddningsarbetet omedelbart och effektivt. Så lägg det namnet på minnet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen