Skp: Berlinmuren gav skydd

En läsare skriver i mejl:

Ville bara tipsa om att kommunisternas blogg idag helt frankt skriver om berlinmurens fall: För 20 år sedan föll den antifascistiska skyddsvallen. Man upphör aldrig att förvånas över vissa människors önskan att gå tillbaka till förtryck, åsiktsregistrering, gulag och den kommunistiska järnhanden över delar av världen.

Ja, bakom alla utopier, såväl kommunismen, nazismen som islamismen, tycks finnas en önskan om att slippa ta eget ansvar, att blint lyda den enda sanningen och att aldrig behöva tänka själv.
Men sådan gruppsykos är livsfarlig. Det slutar alltid i våld, förtryck och misär. Bara när varje människa använder sin kapacitet — såväl till analys och erfarenhetsskapande som till moraliskt ansvarstagande — kan ett gott samhälle skapas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen