Olof Palme lovordade DDR

Vad unga i Sverige också bör veta är att det officiella Sverige hade goda förbindelser med förtryckarregimen i DDR. I dagens Svenska Dagbladet recenseras Birgitta Almgrens nya studie av Sveriges relationer till DDR, Inte bara Stasi. Under strecket skriver Barbro Eberan, Sverige lätt byte för DDR:s charmoffensiv:

Ju längre den östtyska staten existerade, desto mer positiv blev dock inställningen i Sverige. På 80-talet besökte en rad svenska ministrar DDR och lovordade vad de såg. När Olof Palme, som av DDR-regimen hedrades som 1900-talets störste politiker, avlade ett officiellt besök i Östberlin 1984 talade han om vänskap och samarbete, inte om fängslade regimkritiker och mördade republikflyktingar. De östtyska dissidenterna […] upplevde hans tal som hyckleri och hån. I januari 1989 besökte Ingvar Carlsson DDR för att gratulera Erich Honecker inför DDR:s 40-årsjubileum.

Svenska socialdemokrater har en skitig buk att tvätta. Man kramade kommunister då, som man kramar islamistiska fundamentalister idag. Socialdemokratins nyfikenheten på och fascinationen inför totalitära krafter är lika påtaglig som skrämmande.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen