‘Mullorna stal folkets hopp’

Här är något som palestinavänstern borde läsa. Dagens Nyheter intervjuar Haideh Daragahi, Vi litade på mullornas löften:

Mullorna i Iran stal människors hopp och genomförde ett av världshistoriens grövs­ta svek mot kvinnorna, enligt regimkritikern Haideh Daragahi. ”Men nu visar kvinnorna och ungdomarna som demonstrerar på Teherans gator att hoppet fortfarande lever!” […]
Haideh Daragahi bor i Stockholm sedan tjugofem år. Hon var professor i engelsk litteratur och lektor vid universitetet i Teheran när den hatade schahen föll.
– Vi inom vänstern var så naiva, säger hon. Vi trodde inte ett ögonblick att människor med medeltida värderingar skulle kunna gripa makten i ett så pass utvecklat samhälle som Iran. […]
– Deras religiösa propagandamaskin hade ju utvecklats under fjortonhundra år, och de var smarta. Vi som ville ha ett fritt och sekulärt samhälle hade inte en chans.
”Inom islam åtnjuter kvinnan respekt”, sade Khomeini – och många förtryckta kvinnor trodde att han lovade dem ökad jämställdhet.
– De litade på honom. De visste inte att respekt skulle de bara få om de var lydiga och underdåniga, om de täckte sig med slöja

Medievänstern och vänsteraktivister har glömt att en drivande kraft bakom ayatollah Khomeinis revolution 1979 var vänsterintellektuella. Khomeini utnyttjade dem för att komma till makten, men när de motsatte sig den islamistiska diktaturen avrättades de.
Ta exempelvis Sadegh Ghotbzadeh som i Paris var en av Khomeinis närmsta rådgivare och som blev utrikesminister. När han motsatte sig utvecklingen arresterades, torterades och avrättades han 1982. Han sades ha konspirerat med bland annat Socialistinternationalen. Omkring 50.000 andra politiska aktivister mördades också under åren närmast efter revolutionen.
Men vänsteraktivister har inget lärt. Nu är de nyttiga idioter åt Hizbollah- och Hamasledarna, vars fötter de underdånigt kysser.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen