Om rödgröna måste välja: Alliansen eller SD?

De rödgröna partierna fortsätter att lyfta fram Sverigedemokraternas eventuella vågmästarroll efter riksdagsvalet, och vad som då kommer att hända med regeringsmakten. De nöjer sig inte med de svar som Jan Björklund, Maud Olofsson och statsminister Fredrik Reinfeldt sagt.
Expressen skriver efter statsministerns uttalande, Väl talat:

De rödgröna vill som sagt inte säga mer än nödvändigt. Miljöpartiet har inte givit Alliansen korgen, uttryckligen. Och de rödgröna har inte avslöjat om de tänker röra till det parlamentariska laget genom att försöka fälla en borgerlig minoritetsregering. Vore det inte mer galant att låta bli att försöka fälla Reinfeldt, eftersom sd i det scenariot blir helt irrelevant?

Exakt. Om oppositionen menar något med att inte ge inflytande till, göra sig beroende av, räkna in Sverigedemokraterna måste de lova att lägga ner sina röster och låta Reinfeldt regera vidare om SD blir vågmästare.
När miljöpartisterna ondgör sig över attt regeringen skulle kunna ”räknar med att sitta kvar med passivt stöd från Sverigedemokraterna”, glömmer man att vår grundlag kräver att MP och S begär aktivt stöd av SD för att fälla regeringen.
Därför tycker jag Peter Wolodarski i DN-kolumn fokuserar fel när han menar att regeringsalternativen ska komma överens. En sådan överenskommelse utgår ifrån att MP och S tänker vända sig till SD för att få aktivt stöd för att fälla regeringen. Varför ge S och MP denna present? De spelar nu ett Machiavelliskt maktspelet, och de borgerliga har ingen anledning att ge vika i förtid.
Den fråga som måste besvaras är: tänker S och MP söka aktivt stöd från SD?
Om svaret är nej, betyder det att S och MP inte begär misstroendevotum utan låter Alliansen regera vidare.
Det är konsekvensen — om nu MP och S menar allvar med att inte ”räkna in”, ”göra sig beroende av” Sverigedemokraterna.
Men som vi nyligen sett i Trelleborg avstår inte Socialdemokraterna från att räkna in Sverigedemokraterna när det gäller att utöva makt. Där röstade S och SD tillsammans emot Alliansens förslag.
S + SD = Sant i Trelleborg. Också i riksdagen?
Jag tycker vi har rätt att se Socialdemokraternas rätta ansikte också i riksdagen. Alliansen bör inte ge upp och lämna walkover. Låt Socialdemokraterna begära stöd av SD i riksdagen, så vi får se Socialdemokraternas verkliga maktbegär.
Se mer: DN, DN, DN SVD, (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen