Fallet Ghezali & Co: följ pengarna!

I går hade SVT Uppdrag granskning ett långt snyftreportage, om Mehdi Ghezali och det par med barn som rest, inte bara till Pakistan, utan ett av de områden i världen där flest islamistiska extremister håller till, i gränsområdet mot Afghanistan. SVT ondgjorde sig över att medierna nämnt ”terrorism” när ”turisterna” gripits av pakistansk säkerhetspolis.
Detta trots att både Ghezali och kvinnan i sällskapet tidigare gripits i områden kända för att vara tillhåll för terrorister, Ghezali i Pakistan och kvinnan i Somalia.
Hur förklarar de själva sin resa? Bara vanlig turism. De befann sig i Saudiarabien, och fortsatte förklaringen…

Enligt [Pakistan-resenärerna] Safia och hennes man hade de inte planerat att resa till Pakistan:
– De träffade Ghezali i Saudiarabien och ”fick chansen att följa med till Pakistan, bara för att se hur det ser ut”, som de uttrycker det, säger Helena Benaouda.

Men hur kan ett ungt par med barn resa runt i världen ad-hoc? Vem betalar? Vem ger ”chansen”?
SVT gör genom sitt otroligt naiva, dumsnälla reportage bara bränsle till anklagelsen att medierna stöder och sympatiserar den här sortens extremister.
Den enda rimliga frågan, som aldrig ställs, är: Vem betalar era resor till ”exotiska resmål” och hur kommer det sig att de alltid slutar i regioner kända för att härbärgera islamistiska terrorister?
Se SVD, DN, AB. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen