Nödvändig ‘quick fix’ när förorter brinner

Norrköpings Tidningar kritiserar justitieminister Beatrice Ask för att tona ner att allt fler förordet står i brand och för att uppgivet ha sagt att det inte finns några ”quick fix” för situationen. Det gör det visst! Som tidningen skriver i ledaren Det brinner i folkhemmet:

Polisen borde givetvis gripa brottslingarna och få bort dem från gatorna. En sådan signal från samhället har betydelse. Potentiella pyromaner tvingas inse att det kostar att vara vandal och om de värsta huliganerna sitter i fängelse borde det bli lugnare.

Om ordningsmakten omedelbart grep våldsverkarna och de snabbt dömdes till kännbara frihetsstraff i jourdomstolar, skulle dessa ligister omedelbart sluta bete sig.
Det är den groteska slappheten hos socialtjänsten, polisen, föräldrarna och vuxenvärlden i stort som provocerar fram våldet. När ingen bryr sig skapar sig de oroliga en identitet som tuffingar genom att göra värre och värre brott. Och när de märker att de alltid, alltid, alltid kommer undan, trappas naturligtvis ”tuffheten” upp.
Istället för att ge rabatt för unga kriminella borde straffen vara extra tydliga. De borde sättas på anstalt där diciplinen är hård och krav på studier eller hårt arbete för att betala skadestånd är ovillkorligt.
Det är daltandet som är den främsta förklaringen till att allt fler medborgare får sina bilar utbrända, bussar blir attackerade och räddningstjänsten utsätts för sabotage och mordförsök.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen