Maud Olofsson visar integritet: avvisar kvotering

Jag blir obeskrivligt glad av att se att det finns en och annan ledande politiker som inte är slav under den politiskt korrekta feminismen. Näringsminister Maud Olofsson vägrar följa drevet och tjafset om att införa lag om kvotering till styrelser i börsbolag, rapporterar SVD/E24 i Maud Olofsson nobbar kvotering.
Hennes mod och integritet är av ett slag vi sällan ser. Det normala är att politiker saknar egen övertygelse och viljelöst lyder de dogmer som medierna odlar. Läs bara ingressen till nyheten, redigeraren riktigt darrar av ilska över att Olofsson inte gör som medierna vill:

Få valberedningar svarar på vad de ska göra för att uppnå en jämnare könsfördelning i börsbolagen. Samtidigt frånsäger sig regeringen ansvaret. ”Det är inte politikernas ansvar att bolagen har dålig könsfördelning”, deklarerar näringsminister Maud Olofsson.

Det handlar om några hundra styrelseuppdrag. Och där kraven på tidigare erfarenheter är mycket högt, så att ledamöterna har något att tillföra bolaget. Folk sitter ju inte där för att bildligt återspegla en politisk utopi, likt skyltdockor. Att börja ställa krav på biologisk fördelning på dessa platser är ren och skär dårskap. Kvinnor med rätt erfarenheter tar plats, och skälet att de är få är att få kvinnor hittills har haft ledande chefsposter i produktionen, utan mer som personalchefer o dyl som inte ger rätt erfarenhet för styrelseuppdrag.
Ändå ältas kraven om kvotering om och om och om igen.
Det handlar om symbolpolitik. Kravet är bevis på hur inskränkta och prestigefulla debatter kan bli.
Att näringsministern inte ger efter åt dårskapen är underbart. Det finns trots allt sunt förnuft kvar inom politiska kretsar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen