Jätteras för Mona Sahlin

Ett år kvar till nästa val, och övertaget för Fredrik Reinfeldt (M) är dramatiskt över Mona Sahlin (S). Om man mäter svenska folkets uppfattning om vem som blir bäst som statsminister. Sifo har till 1000 personer ställt frågan: ”Vem känner du störst förtroende för som statsminister?”
60 procent svarar Reinfeldt (+14 procent på ett år) och 20 procent svarar Sahlin (-15 procent), rapporterar SVD/TT i Förtroendet för Mona Sahlin rasar. Se hela undersökningen här.
Ett skäl till att vänsterblocket i mätningarna om partisympatier sedan EU-valet på försommaren fått ett litet övertag över Alliansen, tror jag beror på att regeringsfrågan inte har stått i fokus. EU handlar inte om att välja regerinsalternativ, utan är ungefär som kårval på universitet, spex och inte på riktigt allvar. Då är det naturligt att vänstersidan växer eftersom Sverige traditionellt varit ett center-vänsterland.
När regeringsfrågan, det vill säga ledarkompetens, duglighet och personlig framtoning blir viktigt för väljarna, kan Alliansen neutralisera traditionen genom att ha bättre folk på ledande positioner. 
Den tid jag kan överblicka av svensk politik har de borgerliga aldrig haft så genomgående hög kompetens på statsrådsnivå som nu, medan Socialdemokraterna aldrig haft så låg nivå. Därtill kommer de helt osäkra korten MP och V. Hur blir Lars Ohly som finansminister? Vilka okända ska MP kasta in, eftersom nuvarande språkrör enligt partireglerna måste sluta?
Det diskuteras sällan personlig kompetens hos ledande politiker i svensk samhällsdebatt. Av någon anledning anses det fult. För folk har det stor betydelse vem som representerar dem och landet. Men bara i riktiga val, där väljarna får påverka inriktningen, alltså inte i EU-val men väl i riksdagsval.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen