Iran hånar världssamfundet

När Amerikas president Barack Obama visat andra kinden till inför Iran, har han fått en riktig dagsedel som svar. Medan Obama snällt och vänligt talat om samtal och bjuda in Iran i värmen, har Iran avfyrat kortdistansrobotar och en ny okänd och olaglig anläggning för nukleär forskning har avslöjats.
Ahmadinejad spottar Obama i ansiktet.
Frågan är om Obama tänker fortsätta att låta den iranska regimen rusta upp och komma allt närmare utvecklingen av en atombomb.
Washington Post skriver idag i U.S. Considers ‘Severe’ Sanctions, Leaves Door Open for Diplomacy:

Samtidigt som det internationella trycket växer inför de emotsedda samtalen denna vecka har Iran visat sitt trots västvärldens invändningar mot landets nukleära program genom att på söndagen förklara att man testat minst två kortdistansrobotar. Framstående företrädare för Obamaadministrationen säger att de har internationellt stöd för att införa påtagliga sanktioner om Teheran inte stoppar byggandet av en ny fabrik för anrikning av uran och tillåter internationella inspektioner.
“Det är uppenbart att möjligheten finns för nya hårda sanktioner” sedan USA, Storbritannien och Frankrike för två dagar sedan avslöjade den hemliga iranska anläggningen i bergrum nära staden Qom, sa försvarsminister Robert Gates sedan rapporter kommit om den iranska uppskjutningen.

Och New York Times rapporterar i U.S. Is Seeking a Range of Sanctions Against Iran:

Obamaadministration försöker tafatt att samla ihop ett paket med hårdare ekonomiska sanktioner mot Iran på grund av dess nukleära program och som kan inkludera stopp för investeringar i landets olje- och gasindustri och utökade restriktioner mot Irans banker, säger en källa i regeringen.

Men är detta mer än tomma ord? Såväl Nordkorea som Iran struntar i världssamfundet — och inget händer, mer än att till intet förpliktande ord framförs. Dessutom kan man fråga om bojkotter leder någonstans. Saddam Hussein tjänade stora pengar på FN:s sanktioner.
Världssamfundet är förlamat, impotent och utan vilja att ingripa mot skurkstater.
Mer FN-kritik: se tema “FN” i högerspalten. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen