Obama den fördomsfulle i rasbråket

En hyfsat balanserad rapport om president Obamas amatörmässiga inhopp i ett polisgripande publiceras i Dagens Nyheter, Öl ska kyla ned rasbråk. (Därmed rättar DN ledarssidan, som fick allt om bakfoten i en ledarnotis häromdagen):

Enligt professorn var det rasprofilering, att bara för att han är svart så utgick polisen från att det var ett inbrott i ett välbärgat område. Polisen säger att professor Gates var oregerligt ilsken och högljutt skrek rasist [och vägrade visa legitimation] …
Men även om det rättsliga fallet snabbt avskrevs väckte händelsen ont blod med ursinniga reaktioner över hela USA. Från det ena hållet var det ännu ett bevis på att det finns rasistiska attityder hos polisen som drabbar svarta och andra minoriteter. Från det andra hållet var det i stället en svart man som försökte hävda privilegier och orättvist attackerade en polis som bara gjorde sitt jobb.
Det blev etter värre när Obama trampade i klaveret på en presskonferens om arbetet med hans sjukvårdsreform. På en fråga förklarade Obama att Gates är hans vän och att polisen agerat dumt som arresterat honom i hans hem.
Med ordet ”stupid” provocerade Obama än mer kraftfulla reaktioner i en redan överhettad debatt om rasprofilering. James Crowley fick stöd av sina chefer och sin fackförening. I Vita huset började Obamas rådgivare oroa sig för att presidenten kunde tappa stöd bland lågutbildade vita väljare som från sitt perspektiv kan känna sig undanskuffade i ett samhälle som premierar mångfald och positiv särbehandling.

Exakt så. Det handlar om omvänd rasism. Det understryks av att också svarta poliser, som snabbt var på plats och såg händelseförloppet, vittnar om att den vite polisen agerade respektfullt, medan professorn vägrade samarbeta för att utreda inbrottsanmälan. Se de svarta poliserna intervjuas i CNN:
httpv://www.youtube.com/watch?v=G-QIKl6ca3I
Också förre generalstabschefen och utrikesministern Colin Powell stöder polisen i en TV-intervju, Colin Powell on arrest of Prof. Henry Louis Gates: You don’t argue with cops:

— När du möter en polis som gör sitt jobb och försöker utreda något är det inte rätta ögonblicket att starta en argumentation med honom, sa Powell.

Barack Obama har lanserat sig som en politiker som gått vidare, bortom rasmotsättningar, för att företräda alla medborgare. Det var en betydelsefull del av hans attraktionskraft. Mycket av den trovärdigheten försvann efter hans klumpiga inhopp — i strid med vad statschefer ska göra — till stöd för en personlig vän som är i klammeri med rättvisan. Därtill utan att tagit reda på fakta. Obama utgick spontant från att polisen handlat fel, därför att han var vit. Snacka om fördomar!
För att vara en politiker är Obamas inhopp dessutom höjden av amatörmässigt agerande. Så ska ju inte ens en kommunfullmäktigeledamot i Göinge agera. Hur i herrans namn kan Barack Obama göra något så utomordentligt obegåvat?
Se hur dramat utspelades i medierna: Obama i bråk med polis, ber om ursäkt. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen