Microsoft, Google – från monopolhot till tandlös storebror

Varje årtionde tycks ha sin skräckvision om hur datorer kommer att kränka integriteten. Andrew Keen skriver intressant i Daily Telegraph, Google, the toothless Big Brother, om hur han för några år sedan trodde att sökmotorföretaget Google skulle bli en ’digital leviathan’.
Men på samma sätt som Microsoft, som alla på 1990-talet trodde skulle få monopol, har Google blivit tandlöst tack vare konkurrens och teknikutveckling. Andrew Keen skriver:

Google books, Google mobile phones, Google news, Google spacecrafts and Google allt möjligt annat har snarare varit ingenjörsidéer än fungerande affärer. Google kanske är ett medieföretag, men — bortsett från dess dess definitivt dominerande sökmotor — bedriver man inte några framgångsrika verksamheter.
När Googles vd Eric Schmidt 2006 fick frågan var företaget skulle vara om fem år, hoppades han att hans sökmotor skulle ha så stora kunskaper om oss alla att den skulle veta vad vi ville göra imorgon. Även om denna Orwellska kommentar satte fart på min och andras paranoia, är sanningen att Googles sökmotor framstår som allt mer begränsad …
Med virtuella sociala medier och nätverk som Twitter och Facebook blir informationen allt mer i realtid och etablerar därmed ett rivaliserande ekosystem till Googles statiska webbsidor.

Jag tycker det här är för negativt mot Google och för optimistiskt om Twitter mfl. Vi som inte främst är ute efter att tjattra, utan söker information, fakta och djupare kunskap är Google ett ovärderligt verktyg. Jag skulle med lätthet klara mig utan Twitter, men inte utan Google.
Men Andrew Keen sätter utvecklingen av datorn som mänsklighetens främsta hjälpmedel i ett historiskt sammanhang. Och vi behöver förmodligen inte vänta så länge innan ytterligare en dimension dyker upp och än en gång kastar omkull alla marknader och mönster.
Inte minst när det gäller FRA och andra statliga ingrepp i integriteten kommer teknikutveckling säkert att spela politiken ett spratt eller två.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen