Hundratals döda och misshandlade i Irans fängelser

Även om det på ytan är lugnare i Iran, fortsätter det att koka under ytan. New York Times rapporterar att uppgifter om antalet döda regimkritiker ökar, Reports of Prison Abuse and Deaths Anger Iranians:

Fångar säger att de sett hur arresterade personer har misshandlats till döds av vakter i överfyllda, stinkande arrestlokaler. Andra säger att de fått sina naglar utdragna eller tvingade att slicka smutsiga toalettstolar.
Berättelser om övergrepp i iranska fängelser efter det omstridda valet — återgivna av släktingar och på oppositionens webbsidor — har lett till växande kritik bland iranier, även bland dem som varit lojala mot regimen. Flera kroppar med tecken på våld har återlämnats till familjer de senaste dagarna, och sjukhusanställda har till människorättsaktivister överlämnat bevis på att långt över 100 fångar har dött sedan valet.

Det gäller för iranska regimkritiker att få massorna med sig, det är bara om allt fler vägrar att acceptera Ahmadinejad och de hårdföra islamisternas styre som en ändring inifrån kan komma till stånd.
Det senaste exemplet är väl Rumänien, där Ceausescus försökte behålla makten. Men den folkliga ilskan över regimen blev så stark att säkerhetstrupperna, polisen och armén bytte sida. Förmodligen är det inget mindre än en ny revolution som krävs för att få bort fundamentalisterna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen