Frankrike censurerar nyheter om vandalism och bilbränder

Vi har inte hört något om nya upplopp i Frankrike, så som i november 2005 då omkring 400 personbilar sattes i brand per natt. Inför franska nationaldagen sattes än fler bilar i brand, men det har tystats ner av myndigheterna, rapporterar Le Monde i Nuits du 14-Juillet : la Place Beauvau impose le silence sur le nombre de voitures incendiées:

Inrikesdepartementet har förbjudit polisen att offentliggöra brottstatistiken för nätterna till den 13 och 14 juli, inklusive antalet fordon som sattes i brand. De lokala myndigheterna har systematiskt hänvisar till inrikesministeriet som vägrade att ge exakt statistik. Man talar i termer av “förhållandevis lugn natt” trots att man samtidigt användas uttryck som “oroande” stämning i många distrikt (Le Monde, 15 juli).
Endast statistiken för den första natt har blivit känd: “Ungefär 500 fordon sattes i brand natten mellan måndagen den 13:e och tisdagen den 14 juli, vilket är det värsta resultatet någonsin — på tröskeln till Nationaldagen. Trots upprepade förfrågningar till inrikesministeriet och rikspolisen (DGPN), har ingen siffra för andra natten meddelats. Men år 2008 var antalet incidenter lika höga den andra natten: 13 juli (297 fordon brända) och 14 (295).
Men i övrigt har det varit omöjligt att komma över statistik. Övriga län som kontaktats av Le Monde vägrar att svara, med hänvisning till instruktioner från regeringen. De regionala tidningarna har upplevt liknande problem.

Kanadensiska tidningen National Post skrev ironiskt, då statistik fortfarande offentliggjordes, France’s ‘relatively calm’ Bastille Day: Just 500 cars torched. Tyska Der Spiegel rapporterar: Violence on France’s National Day:

Trots att 10.000 polismän patrullerar gatorna har antalet utbrända bilar ökat jämfört med tidigare år. Ungdomar kastar hemmagjorde brandbomber för att sätta bilar i brand innan de attackerar polisen.

Men sedan nationaldagen har myndigheternas försök att censurera nyheterna om det destruktiva beteendet från vissa befolkningsgrupper lyckats. Medierna skriver inte.
Är det verkligen förnuftigt att förtiga växande och våldsamma problem? Jag tror inte ett ögonblick på det.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen