Väst fortsätter smeka Iranska ledarskapet medhårs

Trots en vecka av folkliga massdemonstrationerna mot det diktatoriska prästerskapet, då hundratusentals iranier givit sig ut på gatorna, är kommentarerna från västvärlden fortfarande knappast till stöd för folket. Men gradvis har Obamaadministrationen tvingats lämna sin neutrala position, från ”vi har inga kommentarer” förra helgen, till ”djupt bekymrad” i måndags och igår sa president Obama till regimen, ”världen har ögonen på er”.
Det är knappast något engagerat stöd för folket. Snarare kallt, kyligt och motvilligt som Obama känner sig tvingad att sluta krama Iranska ledarskapet och medge att iranska folket rest sig. Det är som att Obama tänker: ”varför ska de där iranierna vara så besvärliga och bråka med de hyggliga, trevliga och mäktiga mullorna som jag vill göra upp med?”
AFP rapporterade i natt, ’World is watching’ Obama warns Iran:

President Barack Obama varnade Iran att ”världen har ögonen på er”, och sa att USA står med de som söker ”fredlig” rättvisa i tumultet efter valet.
Obama verkar sända ett nyanserat budskap till oppositionen som demonstrerat timmarna efter det att Irans islamistiska republik visa sin högste ledare ayatollah Ali Khamenei krävt stopp på gatuprotesterna.
Trots försäkringar från ledande regeringsföreträdare i Washington om att man inte tänker involvera sig i krisen, röstade både representanthuset och senaten för att fördöma våldet mot demonstranterna i Iran från regimens sida.
”Jag är mycket angelägen baserad på delar av innehållet — och tonen i uttalanden som gjordes — att den iranska regeringen ska veta att världen har ögonen på dem”, sa Obama i en intervju för CBS News.

Med andra ord: Kongressen driver Obama framför sig. Obama vill inte uttala sig till stöd för det iranska folket, men andra politiker i Washington tvingar honom.
Det är ett skampligt svagt agerande av Barack Obama.
Och Obama får nu skrap kritik av republikanerna för att inte agera till stöd för iranska folket, rapporterar AFP i Obama’s Iran reaction sparks intense debate in US. Senator John McCain kallar Obamas hållning för ”ljum” (tepid). Kongressmannen Eric Cantor, en stigande stjärna inom republikanerna, säger om Obamaadministrationen: ”Deras tystnad i fråga om brott mot mänskliga rättigheter är mycket besvärande för mig”.
Den kände konservative kolumnisten Rich Lowry skriver att Obama accepterar våldet i naiv förhoppning om att kunna förhandla med regimen i andra frågor, Obama gives Iran crackdown a pass in naive bid to negotiate.
I Sverige ställer Dagens Nyheter upp på den iranska regimens vinkling av vad som händer: protesterna är en västerländsk konspiration. DN låter väst hamna på defensiven och försvara sig mot sådana anklagelser. Regimens egna skulle inte kunnat göra ett bättre journalistiskt arbete. Det här är vad ayatollorna vill förmedla. DN verkställer.
(Faximilet är från förstasidan på dn.se nu på morgonen.)
Vad säger då Europas regeringar? Tystnaden är talande. Men utrikesminister Carl Bildt har faktiskt öppnat munnen. Svenska Dagbladet rapporterar:

Våldet mot demonstranterna i Iran gör läget blir allt mer allvarligt. Det anser utrikesminister Carl Bildt. ”Att detta är oacceptabelt säger sig självt”, skriver han i ett pressmeddelande.

Bildt säger också att ”befolkningens grundläggande rättigheter måste respekteras”.
Därmed går Sverige längre än USA under Obama. Det är naturligtvis bra. Men varför agerar inte fler….?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen