Rå populism när stora frågor uteblir

Om gårdagens EU-debatt skriver Sydsvenskan, Politik på rea:

”Jag äter inga lyxmiddagar i Bryssel. Jag jobbar till tio på kvällen och lever på Knorr pulversoppa”, sade Svensson i gårdagens Sydsvenskan och vann säkert en och annan röst på detta.
Men väljarna gynnas knappast av att EU-valet förvandlas till en variant av gamla tiders fattigauktion, där parlamentsplatserna reas ut till lägstbjudande.

Jag gillar inte höga politikerlöner, men detta publikfrieri är ett resultat av att de stora och avgörande skiljelinjerna lyser med sin frånvaro. Om dem har ju partierna kompromissat sig ihop och röstar likadant.
Det är därför enfrågepartiet Piratpartiet går så bra: hur ska väljarna ha någon informerad uppfattning om något annat än enstaka frågor där partierna visar upp skillnader?
Det här EU-valet är som om svenska riksdagsvalet endast skulle handla om vad man beslutar i riksdagens utskott. Som om regeringsmakten inte stod på spel, utan bara vad enskilda ledamöter snackar sig fram till i ett utskott i taget.
Man ser inte skogen för alla träd.
Aldrig har det ordstävet varit så sant som inför det här valet.
Därför blir allt fokus på enstaka träd: fildelning, politikerlöner.
Grattis, politiker! Ni har skapat en union där det för väljarna är omöjligt att avgöra de stora och viktiga frågorna, och reducerar därmed demokratin till enskilda detaljer eller rena fjuttigheter.
Jag blir bara mer och mer frustrerad av det här valet.
Demokrati görs till fars.
Jag mår illa.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen