Ligger Europa i världen?

Det är ett tydligt bevis på hur oinsatt journalistkåren är, när man rapporterar om händelser i världen, men aldrig någonsin reflekterar över Europas förhållande till dessa. Däremot talar man vitt och brett om USA:s ambitioner.
Denna gång är det Bitte Hammargren i Svenska Dagbladet, som uppenbarligen anser att Europa ligger på månen och enbart är åskådare till vad som händer här i världen.
Idag hålls val också i Libanon. Hammargren skriver i Libanons val del i större maktspel att Hizbollah-oppositionen stöds av Iran och Syrien, medan Saudiarabien, Egypten och USA stöder den sittande regeringen under sunnimuslimske premiärministern Fouad Siniora.
USA vill förhindra att Hizbollah tar över och  ”USA under president Obama vill driva fram en tvåstatslösning mellan israeler och palestinier, satsa på en dialog med Iran för att förhindra att den islamiska republiken blir en kärnvapenmakt”.
Men inte ett ord om Europa.
Vill Europa att Hizbollah tar över Libanon, eller vad är det Hammargren vill insinuera?   
Sedan FN:s säkerhetsråd sommaren 2006 antagit resolution 1701, efter Hizbollahs krig mot Israel, övervakar FN:s Unifil-styrkor gränsområdet. Dessa leds av italienske generalen Claudio Graziano (från Europa…!) och enheter från Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Holland, Norge, Spanien och Sverige har bidragit. Vad jag vet ligger dessa länder i Europa.
Men för svenska journalister finns inte Europa i världspolitiken. Vad som händer i Libanon är — av någon outgrundlig anledning — intressant för USA, men inte för Europa.
Har Europa ingen önskan om fortsatt demokrati i Libanon? Skiter vi i om fundamentalister tar över? Bryr vi oss inte om vad som händer i Mellanöstern? Varför skriver då Bitte Hammargren därifrån?
Men hon är som sagt inte ensam. Det är kutym att svenska medier diskuterar hur Amerika ser på den ena internationella händelseutvecklingen efter den andra, men aldrig någonsin nämner hur Europa ser på samma förlopp.
Hur kan journalister bli så enfaldiga?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen