Klimatmötet i Köpenhamn kommer att haverera

Under Engelsebergsseminariet här i Avesta framträdde igår två viktiga ekonomiska aktörer som står demokratiska partiet nära. De talade om USA:s ekonomiska ställning efter finanskrisen. Edward Luce var talskrivare åt Larry Summers när denne var Bill Clintons finansminister. Nu är Luce Washington-chef för Financial Times (och Summers är Obamas ekonomiske rådgivare i Vita huset). Robert Shapiro har varit ekonomisk chefrådgivare åt Bill Clinton under presidentkampanjen, åt vicepresident Al Gore, presidentkandidat John Kerry, nu senast i Obamas kampanj.
Deras perspektiv var erhört dystra. De talade mer om risken för att krisen kan fördjupas, snarare än att det värsta är över.
Under frågestunden, då diskussionen handlade om vilka prioriteringar president Obama kommer att göra, framgick att klimatpolitiken inför FN:s Köpenhamnsmöte i höst inte står överst på listan. Klimatmötet ligger fel i tiden, sa Shapiro. Tidpunkten för Köpenhamn fungerar inte varken för USA eller Kina. Andra frågor är mer akuta. Han sa rakt ut att Köpenhamn kommer inte att leda någonstans.
Det kanske är så att statsminister Fredrik Reinfeldt ska tona ner förväntningarna på Köpenhamnsmötet. Att skruva upp förväntningarna inför ett internationellt möte som inte kommer att nå någonstans, är inte att rekommendera.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen