Hopp om fred och utveckling i Libanon

Valet i Libanon uppmärksammas i ledaren i Times, A Ballot in Beirut – The pro-Western Government’s win gives hope for peace, stability and democracy:

Den tydliga valsegern för den regerande, västvänliga koalitionen i Libanon har varit överraskande för nästan alla. Samtliga prognoser pekade mot en seger för oppositionen under ledning av Hizbollah, och därmed en förskjutning av denna viktiga arena för arabisk politik till förmån för Syrien och Iran. Men framgången för Fouad Siniora, den uthållige premiärministern som överlevt en brutal press, inklusive mord på flera ministrar, indikerar en ljusare utveckling …
Mycket hänger nu på Iran. Landet håller sitt val på fredag … Kommer Iran att låta sina marionetter i Hizbollah att acceptera valresultatet, hålla tillbaka deras milis och tillåta Libanon att spela en roll i Mellanösterns konfliktlösning?

Ja, det är rätt fråga. Det är avgörande hur Iran agerar. Det är Iran som ligger bakom både Hizbollahs krig mot Israel 2006 och Hamas krig mot Israel över gränsen till Gaza. Iran är den regionala aktör som ligger bakom våldet och krigen. (Något svenska journalister utelämnar i sina rapporter.)
Libaneserna har visat att de trotsar hotet från Iran. Det borde nu också världssamfundet göra. Genom att fokusera på krav mot Irans aggressiva marionetter, istället för på Israel, kan en väg till fred öppnas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen