Facket inför domstol för olaglig blockad

Det är verkligen på tiden att fackföreningar som överskrider lagen blir bestraffade. Fackföreningar har en tendens att se sig som stående över lagen, särskilt när man vill krossa mindre företag. Sådana fasoner måste de lära sig av med. Därför är det bra att Henrik Gustavsson, brundare av byggföretaget HGS i Linköping, stämmer Byggnads på en miljon för att man genom sin olagliga blockad drivit företaget i konkurs. Till radions ekonomieko säger Gustavsson:

– Man ska ta ansvar för sina handlingar. Det är fastslaget att de på ett sätt ändå har agerat med ett olagligt avtal på arbetsmarknaden. De måste kunna ta konsekvensen av det. Om det sedan uppgår till en miljon, eller vad det än uppgår till. Skadan har skett. Jag har förlorat mitt företag, mina anställda blev utan jobb. Man ska inte behöva tvingas in i ett avtal som är olagligt. Jag har ingenting kvar, säger Henrik Gustavsson, ägare till byggföretaget HGS.

Företagets juridiska ombud skrev igår på SVD-Brännpunkt: Facket måste betala olaglig blockad:

När byggfirman HGS vägrade skriva på ett kollektivavtal ­försattes företaget i blockad av fackförbundet Byggnads. En dom i Europadom­stolen visade att blockaden ­var olaglig, men då hade HGS redan gått i konkurs. Byggnads måste ta ­ansvar för konsekvenserna av sina metoder. Vi lämnar idag in en stämningsansökan mot förbundet, skriver Gunnar Strömmer och Clarence Craafoord, jurister vid Centrum för rättvisa och ombud för HGS ägare.

Idag svarar Byggnads ordförande Hans Tilly med hårda angrepp på de juridiska ombuden: “Det man inte lyckas med i den allmänna debatten försöker man få igenom via juridiken och domstolarna.”
Men vad är detta för svammel? Menar Hans Tilly att Byggnads inte ska behöva följa svensk juridik och domstolars beslut? Varför skulle det vara fel att pröva fackets övergrepp i domstol, om de inte lyssnar till debatten?
Tilly demonstrerar den enorma arrogans och översittarmentalitet som präglar fackföreningarna idag.
Självklart ska också fackföreningar följa lagarna. Byggnads har redan fått underkänt av Europadomstolen. Nu kommer deras sätt att driva företag i konkurrs att prövas i svensk rätt. Byggnads borde ju välkomna klargörandet, inte gorma och skrika över att deras metoder ifrågasätts.
Se också Corren i Ta ansvar för HGS-blockaden, Byggnads.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )
  

Rulla till toppen