Timothy Garton Ash: inför direktvald Europapresident

Det är kul att höra att en så initierad person som professorn i europastudier vid Oxford, Timothy Garton Ash i radiointervju för Godmorgon Världen förespråka en folkvald Europapresident, något denna blogg förespråkat i mer en fyra år: Skiss på federal konstitution.
Representativ demokrati kräver att väljarna känner sig representerade, säger han och konstaterar att EU-parlamentarikerna inte klarar det. Därför är valdeltagandet så lågt. Om väljarna däremot fick välja unionens president, en position med tydlig makt och där kandidaterna kommer att vara kända toppolitiker, kommer man att kunna relatera till vad valet handlar om.
Jag framförde idén sedan Frankrike och Holland röstat nej till konstitutionsfördraget. Tyvärr har inte byråkratin förstått kritiken, utan framför de gamla ståndpunkterna igen om än i nytt omslagspapper: Lissabonfördraget. Här finns mycket att göra!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen