Reinfeldt varnar för ansvarslös finanspolitik

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har inlett dagens partiledardebatt i riksdagen. Han varnar för stora ofinansierade statsutgifter och påminner om den europeiska stabiliseringspakten som sedan 1990-talet fått ner storleken på statsskulderna i medlemsländerna.
Mona Sahlin (S) begränsar sig i sin första replik till att fråga om inte Reinfeldt vill att Europa ska gå före i klimatpolitiken. Reinfeldt svarar att USA och Kina måste också vara med. Han varnade för ”klimatnationalism” i meningen att man bara föreslår miljöåtgärder i Sverige men missar att minska utsläpp där de är som störst ute i världen.
Statsministern försvarade i replikskifte med Lars Ohly (V) den svenska modellen och de svenska kollektivavtalen. Ohly menade att de är hotade av EG-domstolen. Reinfeldt tillbakavisade det och sa att de som hävdar att kollektivavtalsmodellen är hotad kanske har andra avsikter: att stänga dörren till omvärlden.
När Peter Eriksson (MP) i replikskiftet anklagade statsministern för att inte göra något i klimatfrågan slog statsministern tillbaka med att han inte accepterar att man bara ser till åtgärder i Sverige. Och han konstaterade att oppositionen inte har någon samlad politik.
Det var en ovanligt engagerad statsminister som rev ner starka applåder (visst, det var från egna regeringsunderlaget, men man applåderar inte starkt om det inte svarar mot ett kärnfullt framfört budskap).
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen