Med sossarnas vaccinfabrik hade vi stått utan skydd idag

Det är otroligt hur fullständigt världsfrånvända socialdemokrater är nuförtiden. Såväl den förre S-ministern Morgan Johansson som Aftonbladets ledarsida ondgör sig över att regeringen inte genomfört S-förslaget om en svensk vaccinfabrik.
För det första hade fabriken inte stått färdig inför den pandemivarning som nu är aktuell. Den hade varit en byggarbetsplats.
För det andra kan man fråga sig varför vi ska använda Sovjetmodeller med statliga fabriker och statlig tillverkning. Jag trodde vi var överens om att Stålverk 80, statlig varvsindustri och andra statligt drivna tillverkningsprocesser inte leder till bästa möjliga effektivitet och resultat.
För det tredje dömdes idén om svensk vaccinfabrik ut av en rad experter som invände att det inte är en enkel sak att engagera nödvändig kompetens för att utföra den högst avancerade medicinska verksamhet som krävs för att ta fram nya vaccin. Titta bara på Norge. De drabbades av en internationell skandal, där sjukvårdsministern fick be om ursäkt för att den norska vaccinfabriken sålt ett värdelöst vaccin till Nya Zeeland. Dessutom framkom att norska ungdomar används som försökskaniner i vaccinutvecklingen, något som både DN och internationell press skrev om.
Är det detta Socialdemokraterna vill se i Sveirge? Amatörmässiga och undermåliga vacciner?
Ytterligare ett skäl att inte stödja de rödgröna, skulle jag säga.
Istället har Sverige nu avtal med en av världens ledande influensavaccintillverkare med högsta tänkbara kompetens och produktionskapacitet. Det känns betydligt stabilare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen