Centern – det idoelogiskt omogna partiet

Efter gårdagen “hyllning” här i bloggen när det gäller småföretagarprofilen, är det dags att ta ner partiet på jorden igen. I många andra frågor är Centerpartiet ideologiskt omoget. Man har ingen ideologisk skolning och idédebatt står mycket lågt i kurs. Därför kan förslagen hamna lite var som helst.
Som under den nu pågående stämmoveckan. I onsdags beslutade ungdomsförbundet att sexköp skulle legaliseras. Ekot rapporterade i CUF vill legalisera sexköp:

– Att man får veta vilka de är helt enkelt för det vet man ju inte idag. Den illegala sexhandeln skulle minska. Det visar ju sig att folk drar sig inte för att köpa sex fast det finns en lag mot det …
– Det är ju faktiskt ett val som man som kvinna eller som människa ska kunna göra – det är ju faktiskt en mänsklig rättighet, rätten till sin egen kropp.

En rak och tydlig liberal hållning som utgår från individens rätt.
Men två dagar senare, på fredag, besluta Centerpartiet att kraftigt skärpa lagstiftningen och partiet vill att sexköp i vissa fall ska betraktas som våldtäkt, vilket kan ge sex års fängelse. Till Svenska Dagbladet säger Johan Linander (C) att “när man utnyttjar traffickingoffer, och vet eller måste förstå att tjejen inte gör det här av fri vilja, så menar vi att sexköparen utnyttjar någon annans hot och våld på samma sätt som vid en våldtäkt”.
Men feministerna hävdar ju att ingen kvinna ägnar sig frivilligt åt prostitution. Det är ju feministerna som genomdrivit förbudet mot sexköp från början. Och naturligtvis kommer åklagare att kunna hävda detta i varje fall av sexköp. I praktiken har alltså Centerpartiet föreslagit sex års fängelse för varje sexköp av prostituterad.
Snacka om moralpanik.
Förslaget undergräver rättssäkerheten, när man gör andra medskyldiga till brott de inte begått. Självklart ska de som kidnappar, hotar, misshandlar och begår andra brott straffas. Om Centerpartiet haft någon som kan och förstår juridik, hade man föreslagit hårdare straff för organiserad brottslighet. Och tillsatt mer resurser till polisen för att bekämpa denna svåraste form av kriminalitet att avslöja och bevisa. Den kräver många och långa timmars spaning, vilket är dyrt. Det är här problemet sitter. Men istället för att göra det svåra, komma åt de kriminella ligorna, vill C göra det enkla: hämnas på sexköparna. Det är under den svenska rättsstatens värdighet.
Och jämför ungdomsförbundet med patiet. Kan det bli mer splittrat?
Centerpartiet saknar en filosofisk och idéburen diskussion. Det var ett av skälen till att jag lämnade. Man respekterar inte kunskap och blir väldigt amatörmässiga ibland. Det retar mig, för om man satte frågorna i ljuset av den tradition som partiet har, skulle man kunna utveckla och formulera en gedigen och respektabel politiska profil.
Men Centerpartiet är som att spela på lotto. Ibland en fullträff, som med arbetsrätten denna stämmovecka, men ofta blir det nitlotter.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen