Varför agerar kandidater i EU-valet som pin up-politiker?

I DN ställer Hanne Kjöller kandidater till ansvar för sitt tramsiga uppträdande inför valdagen 7 juni, Inget kafferep:

Att använda sitt mandat som om det vore en diskussionsklubb är att inte ta uppdraget på allvar. Och kanske är det så att innan de folkvalda tar sig själva på allvar kommer inte folket att göra det heller.

Men kanske är kandidaternas agerande ett bevis på något annat: att de ingen makt har — de är bara aktörer, pin up-aktriser i en teater. Saknar de inte varje möjlighet att påverka ens klockslaget för kaffepauser inom EU?
Jag talar här om unionens inriktning i stort, om mer centralism kontra mer nationellt självbestämmande, om mer frihet och mångfald kontra mer byråkratiska regler. I dessa helt avgörande frågor står europaparlamentarikerna nakna. Och det är då man ägnar sig åt marginella företeelser. För är man inte på ett kafferep? Med 84.000 kr i månaden som tack för att man spelar med.
EU måste ta väljarna på allvar genom att ge dem makten, annars kommer unionen aldrig att mötas med respekt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen