Rådet som Thomas Östros inte kommer att följa idag

Strax börjar riksdagens sin debatt om den ekonomiska vårpropositionen. Där kommer socialdemokraternas ekonomitalesman Thomas Östros att spy galla i flera kvart. Över precis allt som regeringen gör. Det kommer inte bli en vacker historia — för Socialdemokraterna.
Jag tror partiet har mycket att vinna på att istället göra det förre SSU-basen Niklas Nordström förespråkar i sin kolumn i Göteborgs-Posten, S måste visa färdriktningen:

Mitt råd till de socialdemokratiska strategerna är att så mycket det går strunta i vad regeringen tycker och tänker … Nu gäller det att visa väljarna vad det egna alternativet är. Mindre gnäll och klagan på motståndarna, media och alla andra som kan tänkas störa. Man kan ändå inte kontrollera och styra hela världen. Bättre då att ägna kraften åt det man kan påverka och styra själv.
Sverige står inför oerhört stora utmaningar nu och inte minst när krisen är över. Beroendet av de stora exportindustrierna har tydligt visat sig i den globala krisens kölvatten. Var ska de nya jobben komma? Hur rustar vi oss, individer och samhälle, för de nya jobben? Kan vi uppmuntra företagandet ännu mer? Vilken politik stödjer bäst tillväxt som kan trygga välfärden? Hur möter vi de ständigt ökande behoven inom välfärden när resurserna tryter? Hur kan välfärden finansieras och organiseras på nya sätt?

Men dessa råd tror jag som sagt inte att Östros lyssnar till. Av flera skäl: att formulera en trovärdig alternativ krispolitik kräver kompetens som Östros inte har. Och även om Socialdemokratin skulle vilja och kunna utarbeta konstruktiva alternativ kommer de att falla i mötet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Att skälla är enkelt, det är därför Sahlin och Östros gör det.
Men någon trovärdighet hos väljarna ger det tack och lov inte.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen