I takt med att säkerheten i vårt närområden åter blivit en fråga — efter murens fall intalade vi oss att det inte finns några hot alls — har också stödet för Nato-medlemskap ökat. I samband med att Nato firar sitt 60-årsjubileum har två opinionsmätningar publicerats om svenska folkets uppfattning:
24 procent för och 41 procent emot. Gapet har minskat från 25 till 17 procentenheter.
SOM-institutets mätning i Nu minskar motståndet mot Nato-medlemskap.
33 procent för och 50 procent emot. Gapet har minskat från 35 procent till 17 procentenheter.
Sifo på uppdrag av SVD i Fler för Nato men de flesta mot.
Denna förändring (i båda fallen sedan 2004) är på sitt sätt häpnadsväckande med tanke på att inget regeringsalternativ talar för medlemskap. Oppositionen är frenetiska motståndare och regeringen upprepar ständigt att Nato-medlemskap inte är aktuellt. Det är enstaka folkpartister som nämner Nato, men annars är frågan partipolitiskt död.
Ändå intar svenska folket en allt mer positiv hållning till Nato.
Vi kanske inte behöver några politiker alls? Man kan iallafall fråga sig om svenska folket alls lyssnar på vad de säger.
Sverige borde åtminstone göra som Finland, att upphäva tankeförbudet och utreda möjliga säkerhetspolitiska alternativ för framtiden, där Nato-medlemskap är ett.
Se mer i bloggen: Hur överbrygga säkerhetspolitiska klyftan Europa-USA?, Sverige och Finland borde studera Sarkozys Frankrike, På seminarium med Nato-chefen, Sverige har högt anseende i Nato.
(Andra intressanta bloggar om politik, säkerhetspolitik,försvaret, försvarspolitik, försvarsmakten, Nato)