Alkohol är ingen ursäkt och ingen förklaring

Under SVT-Debatt ikväll hamnade vi i ställningskrig mellan mig och dem som skyller våld och snart sagt alla problem på alkohol. Och dessutom: de som ska sluta ta ett glas vin eller en whisky är alla vi som aldrig begår våldsbrott. Det är ju den logiska konsekvensen av att “halvera akoholkonsumtionen”.
Genom att hela tiden skuldbelägga alkoholen ger man också de som inte borde dricka en ursäkt — det är inte ditt fel, utan alkholens, att du begår brott. Att skylla på alkholen i generella termer löser absolut ingenting. Det är de bakomliggande problemen som måste åtgärdas. Det handlar ofta om psykiska problem och personlighetsstörningar. Hur man får dessa personer att sluta nyttja alkohol, är den intressanta frågan.
Men detta budskap nådde inte fram till de andra debattörerna. De häger upp sig på symptomet, inte de bakomliggande orsakerna. Men för mig är det självklart att det är individerna med problem som ska stå i fokus för åtgärder. Inget annat.
Jag kommer dock aldrig att låta dessa förmyndare styra över mitt liv. Jag smakar min skottska maltwhisky när jag har lust. Och jag skäms inte ett dugg för det. Det tycker jag inte heller andra ska göra, som förmår njuta av alkohol i de många olika  kulturtraditioner som förfinats under hundratals år.
Skål — ta mig fan!
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , , )

Rulla till toppen