Metallavtalet visar att flexibilitet saknas på arbetsmarknaden

I DN skriver Johan Schück med anledning av fackavtalet om sänkta löner:

Faran med avtalet mellan IF Metall och Teknikarbetsgivarna är att verksamheter som inte borde överleva hålls under armarna. Strukturomvandling, som höjer nivån på hela näringslivet, bygger på att det gamla ibland måste bort för att ge plats åt det nya. Det ger skäl att vara återhållsam med att stötta krisföretag.

Problemet är att “det nya” inte kommer fram, eftersom arbetsrätten gör det närmast omöjligt att starta nya företag som vill testa nya idéer. Entreprenörskapet är kvävt i Sverige. Allt dödas i sin linda.
Eftersom arbetsrätten raderat ut all flexibilitet för nyföretagande är arbetsmarkanden helt beroende av redan etablerade företag. Då uppstår krav på flexibilitet inom dem. Det är det vi ser uttryck för i det nu aktuella avtalet.
Avtalet är en signal om att arbetsmarknaden är överreglerad, felreglerad och ur balans. Bara med en liberaliserad arbetsmarknad kan de gamla principerna för den svenska modellen överleva. Det är 1970-talets regleringselände som gör sig påmind i kristider. Vi behöver återgå till århundradet 1870-1970 då Sveriges tillväxt var högst i världen.
Innan vi inser det, kommer kraven på lönesänkningar bara att bli fler, och företag som anställer färre.
Se mer: DN, SVD.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen