Kärnkraften är en bro mellan gammalt och nytt

Nyhets- och informationssiten Krafttag.nu har intervjuat mig om min syn på kärnkraft, Kärnkraften är en bro mellan gammalt och nytt. Ett litet utdrag:

— Jag trodde inför folkomröstningen 1980 att solenergi, denna enorma mängd alltid inströmmande energi mot jordskorpan, snabbt skulle kunna ersätta kärnkraft. Om vi bara kan fånga en bråkdel av solenergin har vi löst alla behov. Men det ser ut att ta ännu några årtionden. Kärnkraften har därför en fortsatt roll att spela som bro mellan gammal energi (kol, olja) och framtidens energi (sol). Vissa av oss kärnkraftsmotståndare i folkomröstningen var, faktiskt, alltför stora teknikoptimister.

Jag vill, som så ofta, påpeka att man inte behöver gräva ner sig i digitalt skyttegravskrig med stereotyp och enfaldiga uppfattningar. Kärnkraftsmotståndet för 25-30 år sedan var ett annat än kärnkraftsmotståndet idag. Det finns många spännande dimensioner att diskutera, vrida och vända på.
(Andra om , , , , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen