När rödgrönt blir brunt

Lars Ohly gillar rasistiska budskap. Det avslöjar Jesper Svartvik och Svenska kommittén mot antisemitism i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet, Antisemitisk blogg Ohlys favorit:

I kölvattnet efter Gazakriget blandas legitim kritik av Israels politik allt oftare med öppet antisemitiska budskap. Särskilt oroande är att sådana budskap möts av en växande acceptans också inom etablerade politiska partier. När Vänsterpartiets ledare Lars Ohly nyligen listade sina favoritbloggar hamnade en blogg med grovt antisemitiskt innehåll på andra plats.

Ja, det är betänkligt när medierapporter från det israeliska valet innehåller spekulationer om möjliga rasistiska partier, men att samma medier aldrig beskriver Hamas för vad det är, en raktigenom rasistisk organisation. Hamas, Hizbollah och dylika aktörer bygger hela sin existens på att främja en gruppering genom att döda andra. Rasism kan inte vara mer utpräglad än den som Hamas står för.
Men det är av någon anledning rumsrent i svenska medier. Araber får gärna vara rasistiska. Det verkar som om svenska journalister anser att det ingår i deras identitet.
På samma sätt har svenska medier ofta anslagit en ton som signalerar att man inte tror att araber klarar av demokrati. Därför har man aldrig stöttat befrielsen av Irak. Det var dumdistrigt att tro att araber kan bli demokrater och organisera ett fritt samhälle. Men George W Bush kan få rätt i sin strävan att sprida demokrati till världens mörkaste hörn.
Här går en fundamental gränslinje i människosyn mellan vänstern och oss som tror på alla människors universella rätt till frihet. Jag kan aldrig acceptera att folk bedöms efter hudfärg eller identitet, men vänsterpartiet ställer upp på rasism. Låt vara att den döljs bakom Hamas och rashatet kläds i snyftiga historier om “ockupation”. Men om en brytning av “ockupation” betyder seger för rasism, då undrar jag vad för slags seger det egentligen är.
Nej. Det är värderingarna som ska stå i centrum, och de enskilda människornas karaktär. Inte hudfärg, religion eller andra yttre attribut. Här presterar Israel en långt högre moralisk förmåga, än vad palestinierna förmått. Det är bara om palestinierna reser sig upp ur den mördande dynga av rasism och fundamentalism som man har en framtid.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, ,
)

Rulla till toppen