Dagens citat – om personval

Många folkvalda politiker hoppar av, rapporterar DN. Tidningen ställer frågan ”Vad är viktigast att förändra när det gäller politikers arbetsvillkor?” och bland de som svarar på enkäten är socialborgarrådet Ulf Kristersson (M):

— Sverige skulle ha nytta av mer personval, och riktigt små valkretsar där man som politiker personligen måste motsvara väljarnas förtroende.

Så rätt! Demokrati är inte att rösta på en valsedel med massor med anonyma kandidater. För att någon ska kunna vara ”förtroendevald” måste väljarna veta vilken person man röstar på och någorlunda känna politikern. På detta sätt uppstår ett band mellan väljarna och den valde. Då blir uppdraget meningsfullt.
Nu är politiker partiernas slavar. Det är klart att ingen mår bra av att hela tiden piskas till att göra det andra redan bestämt.
Små valkretsar, helst majoritetsval i enmansvalkretsar, skulle återvitalisera demokratin.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen